Sikkerhetstips

Når du jobber ved datamaskinen, og spesielt når du surfer på nettet, må du huske at selv om ingen virusbeskyttelse i verden helt kan fjerne faren for infiltrasjoner og angrep, er det to viktige strategier som i stor grad kan minimere risikoen:
  • Operativsystemet og virusbeskyttelsesprogrammet må hele tiden holdes oppdatert
  • Grunnleggende sikkerhetsregler bør følges
Les mer om dette under.

Oppdater jevnlig

Ifølge statistikk fra ThreatSense.Net, skapes det tusenvis av nye, unike infiltrasjoner daglig for å omgå eksisterende sikkerhetstiltak og for å gi opphavspersonene økonomisk vinning, alt på bekostning av andre brukere. Ekspertene ved ESETs viruslab analyserer slike trusler daglig og forbereder og slipper oppdateringer for å hele tiden forbedre beskyttelsesnivået for brukerne av virusbeskyttelsesprogrammet.

En feilkonfigurert oppdatering kan redusere programmets effektivitet.

Last ned sikkerhetsoppdateringer

Personene bak skadelig programvare foretrekker å utnytte ulike systemsårbarheter for å øke effektiviteten i spredningen av skadelig kode. Derfor ser programvareselskapene grundig etter nye sårbarheter i programmene sine og slipper på jevnlig basis sikkerhetsoppdateringer som eliminerer potensielle trusler. Det er viktig å laste ned disse sikkerhetsoppdateringene etter hvert som de utgis. Eksempler på slike programmer kan være operativsystemet Windows eller den mye brukte nettleseren Internet Explorer.

Sikkerhetskopier viktige data

Malware-utviklere bryr seg sjelden om brukernes behov, og ondsinnede programmers aktivitet fører ofte til alvorlige feilfunksjoner i operativsystemet og bevisst skade på viktige data. Det er viktig å ta jevnlige sikkerhetskopier av dine viktige og sensitive data til en ekstern kilde, for eksempel en DVD eller ekstern harddisk. Slike forholdsregler gjør det mye enklere og raskere å gjenopprette dine data ved alvorlige systemfeil.

Skann datamaskinen din jevnlig for virus

En vanlig automatisk skanning av maskinen med riktige innstillinger kan fjerne infiltrasjoner som kan ha blitt oversett hvis datamaskinen din har hatt gamle virussignaturer. For mer informasjon om hvordan du oppretter en vanlig automatisk skanning som en planlagt oppgave, klikker du her.

Følg grunnleggende sikkerhetsregler

Dette er den viktigste og mest effektive regelen av alle: vær forsiktig. I dag krever mange infiltrasjoner at brukeren gjør noe for at de skal bli utført og distribuert. Hvis du er forsiktig når du åpner nye filer, kan du spare mye tid og arbeid som ellers ville gått med til å fjerne infiltrasjoner fra datamaskinen din.

Noen nyttige regler:

  • Ikke besøk nettsteder med mange popup-vinduer og blinkende reklame.
  • Vær forsiktig når du installerer gratisprogrammer (freeware), codec-pakker osv. Ikke last ned ukjente programmer fra nettsteder som du ikke kjenner.
  • Vær forsiktig når du åpner e-postvedlegg, spesielt masseutsendte e-postmeldinger og meldinger fra ukjente avsendere.
  • Ikke bruk en administratorkonto til det daglige arbeidet med datamaskinen din.
  • Ikke åpne e-postvedlegg fra ukjente avsendere.
  • Ikke åpne e-postvedlegg fra kjente avsendere hvis det er noe du ikke venter.
  • Vær forsiktig når det gjelder gratisprogrammer (freeware).
  • Vær forsiktig ved bruk av fildelingsprogramvare (BitTorrent, LimeWire, osv.).